logó ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Tesztek, feladatok, hírek, információk
visszaVISSZA   
menüMENÜ   

MesterdetektívekAndrás a tévé előtt üldögél, és a kedvenc bűnügyi sorozatát nézi. A nyomozó épp letartóztatja a tettest.. Ekkor András húga, Antónia lép a szobába.
   - Hé, bátyó! Nem fogod elhinni, mi történt! A strandon valaki kirabolt négy öltözőszekrényt. Pénzt és ruhákat vitt el. Még a rendőrség is kijött. De semmi nyomot nem találtak.
András kételkedve néz a húgára:
   - Hogyan lehet feltörni négy szekrényt észrevétlenül?
   - Hát éppen ez a furcsa. A szekrényeket nem törték fel. A zárakon egy karcolás sincs. De amikor a tulajdonosok kinyitották a szekrényeket, üresek voltak. Ez egy neked való rejtély, te nagy detektív!


András felhívja a barátját, Kevint, és röviden elmeséli neki, mi történt.
Tíz perccel később a strand bejáratánál találkoznak. Felmutatják az uszodabérletüket, és egyenesen az öltözőszekrényekhez sietnek. Megállapítják, hogy tényleg nem törték fel egyiket sem.
   - A tettesnek kulcsa volt a szekrényekhez – mondja András.
   - Biztos ellopta a tulajdonosoktól – gondolkodik hangosan Kevin.
András tagadóan rázza a fejét. – Miután kipakolta a szekrényeket, visszacsempészte a zsebükbe a kulcsot? Az lehetetlen!    - Igazad van, erre nem gondoltam. De akkor is volt kulcsa, ha nem is az eredeti. – válaszolja Kevin.
   - A tulajdonosoknál megvolt a kulcs – töpreng András – de a tettesnél is kellett, hogy legyen.
Kevin szeme hirtelen felragyog: - Talán az úszómesternek van pótkulcsa.
   - Hm – az lehet – gondolkodik András. Akkor az úszómester az első számú gyanúsított.
   - Szólnunk kell a rendőrségnek – mondja Kevin.
   - Várjunk még.
András megpróbálja az egyik szekrényből kihúzni a kulcsot. Elővesz a zsebéből egy ötvenest. Bedobja a pénzérmét a szekrény perselyébe, és elfordítja a kulcsot. Most már ki tudja húzni a zárból. András a kezében lévő kulcsot nézi:
   - Azt hiszem, rájöttem – mormolja. Ha a kulcsot zsebre rakod, és kisétálsz a strandról, senki nem veszi észre. A közelben van egy kulcsmásoló, ott csináltathatsz róla másolatot. Máris van két kulcsod. Visszaviszed az eredetit, és kész. A pótkulccsal bármikor ki tudod nyitni a szekrényt.
   - Zseniális! – kiált fel Kevin. Tehát valaki pótkulcsot csináltatott! Most leheveredünk a fűbe, és várunk. Hátha jön valaki, aki több szekrényt nyit ki egyszerre.
Lehasalnak a fűbe, mintha napoznának. Fél szemmel a szekrényeket figyelik. Fél óra múlva észrevesznek egy fiatalembert, nagy sporttáskával a vállán. Kinyit egy öltözőszekrényt, belenéz, majd visszazárja. Aztán egy újabb szekrényt nyit ki.    - Ő az! – suttogja András. – Szólj gyorsan az úszómesternek! - addig szemmel tartom.
Kevin elrohan. A fiatalember közben átkutatja a szekrényt, pár dolgot kivesz belőle, és a sporttáskába rejti. Már a következő szekrénynél tart.
András türelmetlenül várja, mikor jön Kevin a segítséggel. A tolvaj éppen a negyedik szekrényt nyitja ki, amikor megérkezik az úszómester és Kevin.
   - Ott van! – mutat András a tolvajra.
   - Mit csinál ott? - kiált fenyegetően az úszómester a fiatalemberre.
A tolvaj riadtan megfordul, és menekülni próbál. Az úszómester elállja az útját.
   - Csak… a ruháimat vettem ki a szekrényből – hazudja a tolvaj, hogy időt nyerjen.
   - Másolt kulcsa van! – kiáltja András.
   - Hazudik a kölyök! – védekezik a tolvaj.
   - Mutassa a kulcsát! – mondja keményen az úszómester.
A tolvaj szaladni kezd, és megpróbál elfutni az úszómester mellett. Néhány férfi – a szemtanúk – elkapják, és lefogják. Az úszómester azonnal értesíti a rendőrséget, akik öt percen belül megérkeznek a helyszínre.
András és Kevin részletesen elmesélik az esetet.
   - Ez mestermunka volt! Gratulálunk, fiúk! – dicsérik meg őket a rendőrök.


Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.