logó ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Tesztek, feladatok, hírek, információk

PC World az oktatásért

Köszönjük a PC World támogatását, ami éveken át lehetővé tette számunkra a Fülemüle országos informatika verseny megrendezését!

Az informatika tanításához, tanulásához és az informatika órák színesítéséhez mind nyomtatott, mind online kiadványuk korábban is sok segítséget jelentett számunkra.

1. A PC World a Fülemüle informatika verseny fő támogatója


PC World logo A PC World támogatásának köszönhetően 2013-ban és 2014-ben a Fülemüle informatika tehetségkutató verseny második fordulójában 5 országból (Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna) 90 iskola 269 tanulója mutatta meg miként tanítaná az informatikát. Az első fordulót az iskolák szervezték, kiválasztva diákjaik pályamunkái közül a legjobb hármat.

A 2015-ös Fülemüle versenyt október 1-én hirdettük meg. Ebben az évben a PC World már nem csak a támogatók, hanem a kiírók között is szerepel.

A versenyző diákok a kiírásban szereplő, az informatikához és a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó témakörök tanításához gyűjtenek információkat, majd ezeket rendezve készítenek tanórán felhasználható prezentációkat. Az eredményes pályaművek elérhetők a verseny weboldalán, és szabadon használhatók oktatásra és ismeretszerzésre. Az elmúlt években számos olyan alkotás született, amelyek nyugodt szívvel bevihetők egy informatika órára.

A feldolgozott témakörök túlmutatnak az informatika tantervek keretein. A nyílt forráskódú szoftverek, a legkorszerűbb hardverek vagy éppen okos telefonok bemutatása nem tartozik a kötelező tananyagok közé, ugyanakkor ezek mára a mindennapok részévé váltak.

A verseny fontos célja, hogy minél több diák gyakorlatot szerezzen az önálló ismeretszerzésben, valamint képessé váljon a rendszerezett ismeretek szakmailag helyes módon történő közreadására. Az informatika tipikusan az a terület, ahol a tanulás nem fejeződhet be egy szakma vagy egyetemi diploma megszerzésével. Az eszközök és a szoftverek roham tempóban fejlődnek. A naprakész ismeretek gyorsan elavulnak, ha valaki nem követi az infokommunikációs technológiák folyamatos változásait.

Az internetnek mint információforrásnak a megismerése nem csak az informatikusok számára hasznos. Az élet szinte minden területén felmerülő problémák megoldásához található rajta segítség. Nagyon fontos azonban, hogy a fiatalok megtanulják kiválasztani a hasznos információkat, és elkerülni a hibás, gyenge színvonalú, esetleg átverés jellegű tartalmakat. A verseny kiemelt céljai közé tartozik a figyelem felkeltése az internet veszélyeire.

2. A PC World és a digitális nyelv


Marc Prensky a 2001­-ben megjelent, sokat idézett “Digitális bennszülöttek, Digitális bevándorlók” című írásaiban, úgy fogalmaz, hogy “Diákjaink anyanyelvi szinten beszélik a számítógépek, videojátékok és az internet digitális nyelvét.”

A valóság az, hogy a fiatalok rendszerint próbálkozásos tanulás útján, esetleg ismerőseik vagy internetes fórumok segítségével sajátítják el az új eszközök használatát. Ha egy problémára találnak egy működő megoldást, akkor nem vizsgálják az, hogy mi lenne a szakmailag helyes eljárás. Ezt a sokszor fél információkra épülő ismerethalmazt korántsem nevezhetjük tudásnak. Nyelvtudásnak végképp nem.

A közoktatás nagyon sokat tesz az anyanyelv ápolásáért. A diákok hosszú éveken keresztül ismerkednek anyanyelvük szabályaival és helyes használatával. Az informatika oktatás lényegesen kisebb idő alatt próbál egy folyamatosan változó, igen széles területet átfogó ismerethalmazt átadni. A naprakész ismeretek átadása többnyire idő és eszköz hiányában itt szóba sem jöhet, leszámítva az irodai szoftverek használatát.

A PC World nyomtatott és online kiadása sokat segít a legkorszerűbb eszközök és szoftverek bemutatásával. A szakmailag korrekt leírások, összehasonlítások lehetővé teszik az fiatalok számára az eligazodást a korszerű informatikai megoldások világában. Túlléphetnek az asztali PC-éken. Megismerhetik a legújabb okos telefonokat, táblagépeket, hálózati eszközöket és egyéb hardver elemeket. A szoftverek területén több operációs rendszerrel és a rajtuk futtatható programokkal is találkozhatnak. A PC World-ben megjelenik az informatika valódi sokszínűsége.

3. PC World az informatika órán


Mára az élet minden területén a digitális eszközök széles választékával találkozhatunk. Ezt a sokszínűséget egy-egy iskola, még ha informatika szakmacsoportban képzi tanulóit, akkor sem képes bemutatni. Sem eszközökkel, sem tananyagfejlesztéssel nem képes követni az egyre gyorsuló ütemű változásokat.

A PC World nyomtatott változatának DVD mellékletén található videók segítségével színesíthető egy-egy informatika óra. Lehetővé teszik olyan eszközök és szoftverek bemutatását, amelyek beszerzése messze meghaladnák az iskolák anyagi forrásait.

2014. október 16-án Molnár József, a PC World főszerkesztője és Horváth Péter a GameStar online főszerkesztője rendhagyó informatika órát tartottak iskolánkban, amelynek fő témái az internet felhasználása tanulásra és ismeretszerzésre, valamint a világháló veszélyei voltak. Tanulóinknak nagyon tetszett az óra tartalma és interaktivitása. Tanári szemmel a legnagyobb siker a tanulók érdeklődésének felkeltése volt egy olyan terület iránt, amelynek megismerése igen fontos mindenki számára. Az itt készült videó felvétel az újság nyomtatott változatának DVD mellékletében közreadva várhatóan sok iskolában nyújt majd segítséget, informatika és osztályfőnöki órákon is.

4. Bittanóra 2014.Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.