logó ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Tesztek, feladatok, hírek, információk
visszaVISSZA   
menüMENÜ   
ismétISMÉT   

Mintaillesztés - F3


Karakterosztályok


Az előző részben láttuk, hogy tudunk keresni ( és választ kapni ) arra kérdésre, hogy az adott minta szerepel-e a vizsgált karakterláncban vagy sem. A RegExp objektum azonban ennél sokkal bölcsebb.
Lehetőségünk van karaktercsoportokat keresni. Nem szükséges minden egyes karaktert külön-külön vizsgálni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy képzünk egy karakterosztály ( ez nem a C++ nyelvben építhető osztály ).
A karakterosztály létrehozása :: [xyz]
A fenti karakterosztály a ( szegletes zárójelek közötti karakterek) illeszkedni fog minden olyan sztringre, melyben szerepel x vagy y vagy z.
minta=/[xyz]/; eredmeny=minta.test("mexikói");
Az eredmeny ebben az esetben true.
Mi a mintában megadhatunk sorozatokat, ha a sorozat elemei követik egymást pl. [6-9]. Ekkor a 2006,2007,2008,2009 számokra is igaz eredményt kapunk.
Lehetőségünk van megfordítani a keresést a "^" jellel. például megkérdezhetjük, hogy a vizsgált sztringben va-e számkaraktereken kívül más karakter is.
minta=/^[0-9]/;
A megoldandó feladat:: Korrekt pozitív bináris byte-e a kapott sztring.Feltételezzük, hogy csak számok vannak a karakterláncban.A sztringben bizonyosan nincs szám-karaktereken egyéb karakter. Azt kell tehát figyelni, hogy 0 és 1 karaktereken kívül van-e más karakter.
st="11000010";
minta=/[-]/;
if((st.length==)&&( ! minta.test())){alert("igen");}else{alert("nem");}
Ahogy a legtöbb honlap, ez a webhely is használ sütiket a weboldalain.